Spanien erbjuder många naturupplevelser och historia utöver det vanliga. I natursammanhang erbjuder Spanien spektakulära grottupplevelser, där naturen själv har stått för “bygget”.
Grottorna har uppstått på olika sätt från naturen. Grottor har fyra olika sätt att utvecklas, enligt “grottexperterna”. Grottor finns i håligheter i fast berg och har använts av människor och djur att leva i och gömma sig i.
Grottor kan bildas genom kemisk vittring, där grundvattnet bildar grottor i särskilt kalksten. Vi har surfgrottor, eller grottor som är bildade av frostvittring i kombination med surf från havet, och detta vid kusten där stenformationer finns.
Grottor kan också bildas av jordbävningar eller rörelser i jordskorpan. Det uppstår när de tektoniska plattorna i jordskorpan trycks mot varandra. Det kan bildas lavagrottor, där flytande lava från vulkaner från jordens inre rinner upp och bildar grottor.
Vetenskapen om grottorna kallas speleologi. Detta hör till undervisningen i geologi. I Spanien kan alla dessa olika typer av grottor besökas.
Upptäck olika grottor
På Lanzarote, i djupet av ön, ligger Cueva de los Verdes. Denna grotta uppstod under ett vulkanutbrott och under 1600- och 1700-talen användes grottan som ett gömställe mot piratangrepp. Idag används grottan för musikevenemang i alla genrer.
I kommunen Cieza, alldeles intill Murcia, ligger grottan, Sima del Pulpo, i bergen. Du måste gå ner 80 meter för att komma in i grottan som innehåller flera gallerier, många rum, vita kanaler och små sjöar. Droppstensformationerna är helt otroliga. I många sammanhang kan dessa påminna om Stålmannen och Herkules!
I Tarragona ligger grottan Cova del Llop Marì, vid kusten i Tarragona, söder om Barcelona. Grottan används i anslutning till stranden och man kan simma in i grottan. Ljuset kommer in något snett från havet och ger en märklig “ljuskänsla”. Namnet på grottan är Cova del Llop Marì, vilket betyder sjölejon.
Cueva del Turche, som ligger i regionen Valencia. Här ligger grottan som är formad som en amfiteater i kalksten. Ett vattenfall rinner ner vid grottan, men inte året runt. Vattenfallet ses bäst under regnperioden eller på hösten, och fallhöjden är 60 meter. Amfiteatern ligger i ett naturområde, som är utformat för vandrare med vackra stigar.
I Valencia hittar vi även Cueva de la Cascada del Bercolòn, som ligger 10 kilometer från Valencia stad – Här finns ett av de vackraste vattenfallen i hela regionen. Grottan, eller rättare sagt ravinen, är uppdelad i två bassänger som ligger 28 meter ner. Du kan fira ner eller hoppa från olika avsatser i bassängerna. En naturlig bro förbinder bassängerna.
I Castellòn, strax norr om Valencia, ligger Coves se Sant Josep. Detta är en underjordisk flod, där du kan ta en roddtur på hela 800 meter kombinerat med en vandring. Grottan har en konstant temperatur på 20 plusgrader och är den längsta underjordiska floden i Europa.
På ögruppen Ibiza finns Cueva-Mirador de Es Vedrà, en grottkonstellation på ön Sa Pedrera. Grottan i denna klippformation består av en serie grottor på cirka 40 kvadratmeter med världens vackraste utsikt över Medelhavet. Grottorna har temperaturer som lämpar sig för övernattning året runt. Grottorna har använts av hippies sedan 70-talet. Grottan används fortfarande av människor som inte omger sig med så mycket lyx, men som tycker om att vistas i grottor med mer blygsamma utsmyckningar.
I Almería finns Geoda de Pulpì, som är en av de största kristallgrottorna som någonsin hittats. Grottan är tänkt att vara den största tillgängliga grottan i hela världen. Det geologiska fenomenet ligger i Mina Rica, en övergiven silvergruva nära Pulpí på norra Almerias kust.
Nära staden Zaragoza ligger Gruta Iris, en naturgåva som spanjorerna kallar platsen, bestående av en rad grottor, sjöar och vattenfall. Besöket rekommenderas på sommaren, då kvällsljuset fångar upp vattenångan från vattenfallet.
I de spanska turistbroschyrerna nämns de flesta grottor mer ingående. Här är ytterligare sex exempel som sticker ut:
På Menorca finns Cova d’en Xoroi, i Tarragona ligger Cova Urbana, en annan grotta på Menorca som heter Cueva de s’Aigua. I Burgos, grottan Pozo Azulog i Navarra, Cueva de los Christinos. I Alicante Cuevas del Canalobre, som många av er säkert redan har besökt.